T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İZMİR / ÇİĞLİ - İsmail Rahmi Karadavut İlkokulu

Ülkemiz deprem kuşağındadır. Deprem anında ne yapacağımızı bilmek, olası zararları büyük ölçüde engelleyecektir. DEPREM SIRASINDA

Ülkemiz deprem kuşağındadır. Deprem anında ne yapacağımızı bilmek, olası zararları büyük ölçüde engelleyecektir.
DEPREM SIRASINDA

****Deprem teneffüs sırasında, boş ders, okul sonrası vb. zamanlarda olursa; siz koridor, merdiven, tuvalet, kantin vb.de iseniz Olduğunuz yerde kalıp varsa pencereye sırtınızı dönün, yere çömelip başınızı dizlerinizin arasına alın, ellerinizi başınızın arkasında birleştirip, dirseklerinizle başınızı koruyun. Deprem geçtikten sonra sireni beklemeden dikkatlice bahçeye inin ve en kısa zamanda sınıf arkadaşlarınızla buluşun.
***
Deprem ders saatinde olursa ve siz sınıfta, laboratuvarda, kütüphanede,spor salonunda veya gösteri salonundaysanız

Bulunduğunuz yerde kalın ve pencerelerden, raf, dolap veya benzeri ağır eşyalardan uzaklaşın.

Sınıfta sıranızın hemen yanına çöküp, olabildiğince küçülün, dirseklerinizle başınızı kapatın ve tutunun.

***Gösteri salonunda, koltuğunuzda kalıp başınızı ellerinizle kapatın.

-Siren çalmadan, hiçbir şekilde olduğunuz yerden çıkmayın. Deprem bittiğinde gerekli kontrolleryapıldıktan sonra siren çalacaktır.

Belli bir düzen içinde, hızlı ama koşmadan, grup halinde bahçeye gidin.

BİNA İÇİNDEYSENİZ; Orada kalın; dışarıya koşmayın. Sağlam bir masa, mobilya vb. eşya altında ya da yanında kendinizi korumaya alın ve ona tutunun.
KORİDORDAYSANIZ; Duvarın dibine sinin. Eşikte durmayın; kapı çarpacak ve yaralanmanıza neden olacaktır. Başınızı ve yüzünüzü koruyun. Pencereler, cam bölmeler, aynalar, ocaklar, kitaplıklar, yüksek mobilyalar ve gevşek yapı elemanlarından uzak durun.
ALIŞVERİŞ MERKEZİNDEYSENİZ; En yakın mağazaya sığının. Pencerelerden, vitrinlerden, projektörlerden, ağır eşyalarla dolu raflardan uzak durun.
OTOBÜSTEYSENİZ; Otobüs durana kadar koltuğunuzda kalın.
Her nerede olursanız olun, zeminin şiddetle hareket etmesi olasılığına hazır olun. Örtünün, kendinizi sağlam bir nesnenin korumasına alın. Bunu yapamıyorsanız, yere çökün, başınızı ve yüzünüzü koruyacak biçimde kapanın. İlk sarsıntıyı izleyecek diğer sarsıntılara da hazır olun.

GÜVENLİ YERLER

■ Çekyatların, içi kitap dolu sandıkların yanı. ■ Ağır masa ve sıraların altı, koridor içleri, odaların ve kemerlerinin köşeleri.

■ Yatakların  her iki  yanı; kesinlikle yatağın altına saklanmayın üstünde kalmayın.

TEHLİKELİ YERLER

■ Cam ve ayna çevresi, düşebilecek herhangi bir nesnenin altı,■ Mutfak dolapları tehlike yaratabilir,■ Kapı araları: Çünkü kapı size çarpabilir.

DEPREM ÇANTASI NASIL OLMALI?

ü  ■ Deprem sonrası dışarı çıktığınızda hayatınızı idame ettirecek şekilde bir çanta planlayın. Deprem çantasının sırt çantası olmasına özen gösterin.  

ü  ■ 2 gün yetecek su (günlük1,5 lt.) ■ Konservelenmiş, kurutulmuş, el altında bulundurulabilecek bozulmayan yiyecekler, kurutulmuş meyveler ve kutulu meyve suları, yüksek enerjili besinler. Taze kalmalarına dikkat ederek düzenli aralıklarla tüketin. Konserve açacağını da unutmayın.  

ü  ■ Eldivenler, sert ayakkabılar ve kıyafetler; acil durum battaniyeleri; alın feneri, radyo ve piller, (su geçirmez çantalarda muhafaza edilmelidirler)

ü  ■ Düdük, ■ İsim, adres, sağlık bilgilerinizin yazılı bulunduğu bir kağıt,■ Kişisel tuvalet malzemeleri: Tuvalet kağıdı, sabun, diş macunu, diş fırçası.

BUNLARI YAPMAYIN!!!

■ Paniğe kapılmayın. Donakalmayın.■ Pencerelerden atlamayın. Balkonlara çıkmayın.

■ Diğer kişileri uyarırken çığlık atmayın. Korku durumunu diğer kişilere bulaştırmayın.■ Koşmayın ve dışarı kaçmaya çalışmayın.

■ Merdivenleri kullanmayın.Asansörleri kullanmayın. ■ Elektrik düğmelerini, çakmak, mum, kibrit kullanmayın.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 21.10.2022 - Güncelleme: 21.10.2022 09:31 - Görüntülenme: 167
  Beğen | 1  kişi beğendi